Perusteet haltuun

Selainpuoli ja palvelinpuoli

Helppo
30 min

Selain -ja palvelinpuolella tarkoitetaan kahta eri osa-aluetta, jotka ovat vastuussa verkkosivun toiminnasta. Selainpuoli kattaa kaiken, joka on käyttäjälle näkyvissä tai, minkä kanssa käyttäjä operoi. Tällä tarkoitetaan yleisesti ottaen verkkosivun käyttöliittymää.

Asiakas-palvelin-mallin näkökulmasta, selain on asiakas, joka esittää käyttäjälle verkkosivun käyttöliittymän. Kun käyttäjä vierailee verkkosivulla, tekee selain kyselyn verkkosivupalvelimelle, joka palauttaa käyttöliittymän selaimelle.

Kaikki selaimen puolella olevaa tietoa kutsutaan siis selainpuoleksi (engl. frontend). Tämä sisältää esimerkiksi kuvat, tekstin, värit, tyylit, napit, kuvakkeet, sekä käytännössä kaiken, jonka kanssa käyttäjä on vuorovaikutuksessa jollain tavalla.

Palvelinpuolen (engl. backend) tehtävä on tarjota käyttöliittymää sekä tukea selainpuolen toimintaa. Esimerkiksi, kun rekisteröidyt sivulle, täyttää käyttäjä tietonsa rekisteröitymislomakkeeseen, jonka jälkeen selain lähettää tiedot palvelimelle, joka voi esimerkiksi varmistaa annettujen tietojen oikeellisuuden ja varmistaa, ettei samaa käyttäjää ole olemassa. Tämän jälkeen palvelin voi luoda uuden käyttäjän tietokantaan annetuilla tiedoilla. Palvelimen puolella tapahtuvat toiminnat ovat luonnollisesti käyttäjälle näkymättömiä.

hakatemia pro

Valmis ryhtymään eettiseksi hakkeriksi?
Aloita jo tänään.

Hakatemian jäsenenä saat rajoittamattoman pääsyn Hakatemian moduuleihin, harjoituksiin ja työkaluihin, sekä pääset discord-kanavalle jossa voit pyytää apua sekä ohjaajilta että muilta Hakatemian jäseniltä.