Perusteet haltuun

JavaScript

Helppo
15 min

JavaScript on pääasiallisesti selaimessa toimiva koodikieli, jolla verkkosivuista voidaan tehdä vuorovaikutteisempia. JavaScriptia käytetään esimerkiksi sekä palvelinpuolella että puhelinapplikaatioissa, mutta keskitymme tässä moduulissa vain JavaScriptin käyttöön selaimissa. Jokainen yleisessä käytössä oleva selain tukee JavaScriptiä, jonka johdosta suurin osa verkkosivuista myös käyttää JavaScriptiä jollain tasolla, eikä tätä voi jättää huomioimatta, jos haluaa oppia verkkosivujen perusteet.

JavaScriptiä voi ajaa selaimessa pääasiallisesti kahdella eri tavalla. Joko kirjoittamalla JavaScriptiä suoraan HTML-koodin sekaan, tai omana tiedostonaan.

JavaScriptiä HTML-koodin seassa. Kyseinen esimerkki näyttää käyttäjälle hälytysikkunan, jossa lukee "Hello World!".

<html>
 <head>
  <title>JavaScript esimerkki</title>
  <script>
   alert("Hello World!");
  </script>
 </head>
</html>

JavaScriptiä omassa tiedostossaan. Kyseinen esimerkki tekee saman kuin ylläoleva esimerkki. Tiedosto alert.js sisältää JavaScript-koodin.

<html>
 <head>
  <title>JavaScript esimerkki</title>
  <script src="alert.js"/>
 </head>
</html>

Moduulissa annetaan vain peruskäsitys siitä, mitä JavaScript on ja miten se toimii. Lisää JavaScript-ohjelmoinnista löydät esimerkiksi täältä.

hakatemia pro

Valmis ryhtymään eettiseksi hakkeriksi?
Aloita jo tänään.

Hakatemian jäsenenä saat rajoittamattoman pääsyn Hakatemian moduuleihin, harjoituksiin ja työkaluihin, sekä pääset discord-kanavalle jossa voit pyytää apua sekä ohjaajilta että muilta Hakatemian jäseniltä.