Perusteet haltuun

Ensimmäinen kosketus BurpSuite-ohjelmaan

Helppo
30 min

BurpSuite-ohjelmasta tulet löytämään paljon eri toimintoja sekä vipuja, mutta älä anna tämän lannistaa. BurpSuite-ohjelman käytön oppii nopeasti ja tulet huomaamaan usein tarvitsevasi vain muutamaa toiminnallisuutta päivittäisessä käytössä. Seuraavaksi käymme läpi muutamia ydintoiminnallisuuksia, joita BurpSuite-ohjelma tukee ja mihin työkalun käyttö perustuu.

HTTP-viestien tallentaminen

Aloita siirtymällä Proxy-sivulle ja paina Open Browser -nappia. Tämä avaa chromium-selaimen, joka on valmisteltu välittämään selaimen aiheuttaman liikenteen BurpSuite-ohjelmalle. Selaimen avauduttua, siirry takaisin BurpSuite-ohjelmaan, ja varmista että Proxy-sivun HTTP-pyyntöjen kaappaus (intercept) on kytketty päälle ("Intercept is ON"). Palaa sitten selaimeen, ja yritä navigoida osoitteeseen https://www.hakatemia.fi/.

Huomaat, että selain jää lataamaan kyseistä sivua. Siirry takaisin BurpSuite-ohjelmaan. Proxy-sivulla pitäisi nyt näkyä aiheuttamamme HTTP-pyyntö.

Proxy on intercept is on -tilassa, jonka johdosta jokainen selaimen aiheuttama viesti pysäytetään ja näytetään käyttäjälle. Voimme manipuloida pyyntöä, estää pyynnön tai välittää eteenpäin verkkosivulle asti Forward-napilla.

Voimme myös asettaa Proxy-ohjelman passiiviseen tilaan. Kun ohjelma on passiivisessa tilassa, se ei pysäytä viestejä, vaan viestin nähdessään, tallentaa kyseisen viestin ja välittää sen automaattisesti eteenpäin. Aseta ohjelma passiiviseen tilaan painamalla Intercept is on -nappia.

Huomaa, että https://www.hakatemia.fi latautui onnistuneesti selaimeen.

Siirry seuraavaksi Target-sivulle. Vasemmalla, näet listan kaikista verkkosivuista, joihin selain on tehnyt pyyntöjä.

Kohteen määrittäminen

Huomaa, että Hakatemia-verkkosivulle siirtyminen on aiheuttanut useita kyselyitä. Tämä johtuu siitä, että Hakatemia-verkkosivu käyttää erilaisia resursseja, joita ylläpidetään muilla verkkosivuilla.

Nämä resurssit voivat olla esimerkiksi kuvia, videoita, tyylitiedostoja, JavaScript-kirjastoja, jne.

Tulet huomaamaan, että koska verkkosivuilla on usein paljon riippuvuuksia resursseihin, jotka ladataan muista osoitteista, olisi käytännöllisempää, jos voisimme asettaa BurpSuite-ohjelman keskittymään vain tiettyihin verkkosivuihin, sillä emme halua vahingossa keskittyä väärän verkkosivun testaamiseen.

Kohdista BurpSuite-ohjelma keskittymään vain haluttuun kohteeseen, painamalla vasemman sivun listaamista osoitteista, https://www.hakatemia.fi osoitetta hiiren oikealla näppäimellä ja valitse Add to scope. Seuraavaksi BurpSuite kysyy haluatko lopettaa muiden verkkosivujen liikenteen tallentamisen, johon voit vastata kyllä, eli yes.

Nyt olemme määrittäneet kohteen, eli BurpSuite-ohjelma ei enää tallenna muiden verkkosivujen aiheuttamaa liikennettä. Seuraavaksi haluamme näyttää Target sivulla vain Hakatemia verkkosivun. Paina Filter-nappia, valitse Show only in-scope items -laatikko ja paina Apply-nappia tallentaaksesi filtteröintiasetuksen.

Näytä BurpSuite-ohjelman tallentama puu-rakenne www.hakatemia.fi-verkkosivusta painamalla listan vasemman reunassa olevaa nuolinäppäintä.

Repeater

Yksi BurpSuite-ohjelman käytetyimmistä työkaluista on Repeater-toiminnallisuus. Tämän avulla voimme helposti muokata ja lähettää HTTP-pyyntöjä, sekä näkemään miten verkkosivu vastaa näihin pyyntöihin.

Voit siirtää HTTP-pyynnön Repeater-sivulle painamalla BurpSuite-ohjelman tallentamaa HTTP-pyyntöä hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla Send to Repeater.

Tämän jälkeen, siirry Repeater-sivulle. Tulet näkemään vasemmassa reunassa valitsemasi kyselyn, sekä oikeassa reunassa tyhjän vastausnäkymän. Paina Send-nappia. Tämä käskee BurpSuite-ohjelmaa lähettämään kyseisen HTTP-pyynnön verkkosivulle ja palauttamaan vastauksen.

Kokeile seuraavaksi muokata HTTP-pyyntöä, muokkaamalla resurssipolkua GET-direktiivin jälkeen asettamalla poluksi /test.

Huomaa, että hakemaasi sivua ei löydy https://www.hakatemia.fi sivulta ja verkkosivu palautti HTTPvastauksen 404 Not found.

Loppusanat

Olemme nyt käyneet läpi miten BurpSuite-ohjelma asennetaan ja kuinka sen avulla pystyy tallentamaan sekä toistamaan selaimen tekemiä HTTP-pyyntöjä.

Suosittelemme rohkeasti kokeilemaan työkalun eri toiminnallisuuksia sekä etsimään vapaasti lisää tietoa työkalun tarjoamista mahdollisuuksista.

hakatemia pro

Valmis ryhtymään eettiseksi hakkeriksi?
Aloita jo tänään.

Hakatemian jäsenenä saat rajoittamattoman pääsyn Hakatemian moduuleihin, harjoituksiin ja työkaluihin, sekä pääset discord-kanavalle jossa voit pyytää apua sekä ohjaajilta että muilta Hakatemian jäseniltä.