Perusteet haltuun

HTTP-tilakoodit

Helppo
20 min

HTTP-tilakoodi palautetaan verkkosivun toimesta, jokaisessa HTTP-vastauksessa. Tilakoodi kertoo selaimelle verkkosivun tilan suhteessa selaimen kyselyyn. Esimerkiksi, jos selain pyytää verkkosivulta resurssia, jota verkkosivulla ei ole, verkkosivu voi palauttaa 404 Not Found -tilakoodin, kertoen selaimelle, että resurssia ei löydy. Tilakoodit voidaan jakaa yleisesti viiteen eri kategoriaan.

  • 100 - 199 Informatiiviset vastaukset
  • 200 - 299 Onnistuneet vastaukset
  • 300 - 399 Uudelleenohjaukseen viittaavat vastaukset
  • 400 - 499 Asiakkaan virheisiin viittaavat vastaukset
  • 500 - 599 Verkkosivun virheisiin viittaavat vastaukset

Alla listattuna esimerkkejä jokaisesta kategoriasta:

102 Processing

Tämä kertoo selaimelle, että verkkosivu on saanut kyselyn ja prosessoi vastausta, mutta ei ole vielä valmis.

200 OK

Tämä on yksi yleisimmistä tilakoodeista joka viittaa onnistuneeseen kyselyyn. Esimerkiksi, jos kysely oli GET, missä selain on pyytänyt resurssin ja verkkosivu pystyi palauttamaan tämän resurssin onnistuneesti, olisi tilakoodi loogisesti 200 OK.

302 Found

Yleisellä tasolla, uudelleenohjaukseen liittyvät tilakoodit ohjeistavat selainta siirtämään toiseen sijaintiin. Uudelleenohjaukset vaativat tilakoodin lisäksi Location-otsakkeen vastauksessa, jolla selaimelle kerrotaan minne tämän pitäisi siirtyä. 302 Found tarkoittaa, että pyydetty resurssi on siirretty hetkellisesti toiseen sijaintiin ja tämä saattaa muuttua tulevaisuudessa. Tämän ei tietenkään tarvitse pitää paikkaansa, vaan on jälleen kerran kehittäjistä kiinni, muuttuuko tämä tulevaisuudessa. Joka tapauksessa, aina kun selain näkee 302 tilakoodin sekä Location-otsakkeen, selain siirtyy kerrottuun sijaintiin.

403 Forbidden

Asiakkaan virheisiin viittaavat tilakoodit kertovat selaimelle, että selain on tehnyt virheen. Esimerkiksi, jos selain on pyytänyt resurssia, jota verkkosivulla ei ole, tai jos selain pyytää resurssia, johon käyttäjällä ei ole oikeuksia. Jos selain pyytää resurssia, johon tämän oikeudet eivät ole riittävät, selain palauttaa 403 tilakoodin.

414 URI Too Long

Tämä tilakoodi kertoo selaimelle, että pyydetty URL-osoite on pidempi kuin mitä verkkosivu suostuu käsittelemään.

429 Too Many Requests

Käyttäjä on tehnyt liian monta kyselyä tietyssä aika-ikkunassa.

500 Internal Server Error

Verkkosivu on kohdannut ongelman jota tämä ei osannut käsitellä tai ratkaista.

501 Not Implemented

Jos selain lähettää HTTP-kyselyn käyttäen pyyntötyyppiä jota verkkosivu ei tue, verkkosivu voi palauttaa kyseisen tilakoodin.

hakatemia pro

Valmis ryhtymään eettiseksi hakkeriksi?
Aloita jo tänään.

Hakatemian jäsenenä saat rajoittamattoman pääsyn Hakatemian moduuleihin, harjoituksiin ja työkaluihin, sekä pääset discord-kanavalle jossa voit pyytää apua sekä ohjaajilta että muilta Hakatemian jäseniltä.