Web-kehityksen Perusteet

Python ja Flask

Helppo
15 min

Tutustutaan ihan aluksi Flaskiin, koska käytämme sitä tämän osion kaikissa moduuleissa esimerkkinä. Jos et ole vielä tuttu Python-ohjelmoinnin kanssa, tee Hakatemian Python-ohjelmointikurssi ennen kuin jatkat tästä eteenpäin.

Mikä on Flask?

Flask on kevyt ja joustava web-kehys, joka on suunniteltu helpottamaan web-sovellusten kehitystä Python-ohjelmointikielellä. Flask tarjoaa perustan luoda web-sovelluksia, jotka ovat helppoja ymmärtää ja ylläpitää. Se on suosittu valinta monien kehittäjien keskuudessa, sillä se tarjoaa paljon ominaisuuksia, jotka tekevät web-kehityksestä nopeaa ja tehokasta. Flask on myös avoimen lähdekoodin projekti, mikä tarkoittaa, että kehittäjät voivat hyödyntää yhteisön panosta ja jakaa kokemuksiaan muiden kanssa. Tämä tekee Flaskista erittäin käyttäjäystävällisen kehyksen, joka sopii niin aloitteleville kuin kokeneillekin kehittäjille.

Yksinkertainen esimerkki

Tässä on yksinkertainen Flask-ohjelma:

from flask import Flask

app = Flask(__name__)


@app.route('/')
def hello_world():
  return '<h1>Hei, Hakatemia!</h1>'


app.run(host='0.0.0.0', port=81)


Tämä ohjelma luo verkkosovelluksen, joka näyttää "Hei, Hakatemia!" -otsikon, kun käyttäjä vierailee sovelluksen juurihakemistossa.

Ohjelman ensimmäinen rivi lataa Flaskin. Seuraava rivi luo uuden Flask-sovellusinstanssin nimellä "app". __name__ kertoo Flaskille, miten sovellus löytyy tiedostorakenteesta, siitä ei tarvitse nyt välittää.

Kolmannella rivillä määritetään sovelluksen ensimmäinen reitti ("/") käyttäen @app.route -dekoraattoria. Tämä dekoraattori kertoo Flaskille, että funktio käsittelee HTTP-pyyntöjä jonka polku on / (eli käytännössä etusivu).

Neljännellä rivillä määritellään hello_world -funktio, joka palauttaa HTML-dokumentin:

<h1>Hei, Hakatemia!</h1>

Lopuksi käynnistetään Flaskin kehityspalvelin, joka kuuntelee portilla 81.

Harjoittele

Kokeile itse!

Valitettavasti Replit-palvelu on muuttnut lennosta eikä enää anna suorittaa näitä koodeja suoraan selaimessa. Voit klikata alla olevaa "Open in Replit" linkkiä ja avata koodin Replit-palvelussa. Meillä on työn alla etsiä Replitille korvaaja.

hakatemia pro

Valmis ryhtymään eettiseksi hakkeriksi?
Aloita jo tänään.

Hakatemian jäsenenä saat rajoittamattoman pääsyn Hakatemian moduuleihin, harjoituksiin ja työkaluihin, sekä pääset discord-kanavalle jossa voit pyytää apua sekä ohjaajilta että muilta Hakatemian jäseniltä.