Web-kehityksen Perusteet

CSS ja Responsiivinen Muotoilu

Helppo
20 min

CSS-responsiivinen suunnittelu on tekniikka, jonka avulla voit suunnitella verkkosivustoja, jotka skaalautuvat automaattisesti eri näyttökokojen mukaan, kuten puhelimet, tablet-laitteet ja tietokoneet. Tämä mahdollistaa verkkosivuston sisällön optimaalisen näyttämisen eri laitteilla.

Yksi tapa toteuttaa responsiivinen suunnittelu CSS:llä on käyttää media queryjä. Media queryt ovat CSS-sääntöjä, jotka tarkistavat käyttäjän laitteen näytön leveyden ja asettavat sen mukaiset tyylisäännöt. Alla on esimerkki media queryn käytöstä CSS:llä:

div {
 width: 100px;
 height: 100px;
 background-color: blue;
}

/* Media query */
@media screen and (min-width: 600px) {
 div {
  width: 200px;
  height: 200px;
 }
}

Tämä CSS-koodi määrittää, että div-elementin leveys ja korkeus ovat aluksi 100 pikseliä ja taustaväri on sininen. Media queryssa tarkistetaan, onko näytön leveys vähintään 600 pikseliä, ja jos se on, div-elementin leveys ja korkeus muutetaan 200 pikseliin.

Toinen tapa toteuttaa responsiivinen suunnittelu CSS:llä on käyttää prosentuaalisia arvoja elementtien leveydelle ja korkeudelle. Alla on esimerkki:

div {
 width: 50%;
 height: 50%;
 background-color: red;
}

Tämä CSS-koodi määrittää, että div-elementin leveys ja korkeus ovat 50% näytön leveydestä ja korkeudesta. Tämä tarkoittaa, että div skaalautuu automaattisesti eri näyttökokojen mukaan. Taustaväri on punainen.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten voit toteuttaa responsiivisen suunnittelun CSS:llä. On tärkeää muistaa, että responsiivisen suunnittelun avulla verkkosivustosi näyttää hyvältä eri laitteilla ja parantaa käyttökokemusta.

Harjoittele

Kokeile itse!
hakatemia pro

Valmis ryhtymään eettiseksi hakkeriksi?
Aloita jo tänään.

Hakatemian jäsenenä saat rajoittamattoman pääsyn Hakatemian moduuleihin, harjoituksiin ja työkaluihin, sekä pääset discord-kanavalle jossa voit pyytää apua sekä ohjaajilta että muilta Hakatemian jäseniltä.