Tietoverkot

MAC-osoitteet

Helppo
10 min

Mitä MAC-osoitteet ovat?

MAC-osoitteet ovat fyysisiä osoitteita, jotka liittyvät verkkolaitteiden verkkoliitäntään. Ne koostuvat 48-bittisestä numeroyhdistelmästä ja ne ovat ainutlaatuisia jokaiselle verkkolaitteelle. MAC-osoitteet mahdollistavat verkkolaitteiden tunnistamisen ja kommunikoinnin Ethernet-verkoissa. Jokaisella verkkokortilla on uniikki MAC-osoite, jonka ensimmäinen puolikas (3 tavua eli 24 bittiä) tunnistaa valmistajan.

Mihin MAC-osoitteita käytetään?

Kun verkkolaitteet lähiverkossa lähettävät viestejä toisilleen, ne lisäävät tietopakettiin lähettäjän MAC-osoitteen ja vastaanottajan MAC-osoitteen. Kun tietopaketti saapuu vastaanottavan laitteen verkkoliitäntään, laite tarkistaa vastaanottajan MAC-osoitteen. Jos vastaanottajan MAC-osoite vastaa laitteen omaa MAC-osoitetta, tietopaketti hyväksytään ja vastaanotetaan. Muussa tapauksessa tietopaketti hylätään.

Verkkokuuntelu

On hyvä huomata, että jos verkkokorttiisi saapuu paketti joka on tarkoitettu eri MAC-osoitteelle kuin se joka verkkokorttiin on poltettu, paketti tulee silti tietokoneesi verkkopinon käsiteltäväksi, joka tarkoittaa että pystyt näkemään paketin esimerkiksi Wireshark-työkalussa jolla voi monitoroida tietokoneen verkkoliikennettä.

MAC-osoitteen väärentäminen

Toinen tärkeä pointti on, että vaikka verkkokortin mukana on tullut uniikki MAC-osoite, sen käyttäminen on täysin vapaaehtoista. Tietokone voi vapaasti päättää minkä MAC-osoitteen itselleen antaa, tai lähettää vaikka joka paketissa eri MAC-osoitteen.

Testaa oppimaasi

Miten verkkokone käsittelee tietopaketin, jonka vastaanottajan MAC-osoite ei vastaa sen omaa MAC-osoitetta?

Voiko MAC-osoitteisiin luottaa tietoverkkojen pääsynhallinnassa?

hakatemia pro

Valmis ryhtymään eettiseksi hakkeriksi?
Aloita jo tänään.

Hakatemian jäsenenä saat rajoittamattoman pääsyn Hakatemian moduuleihin, harjoituksiin ja työkaluihin, sekä pääset discord-kanavalle jossa voit pyytää apua sekä ohjaajilta että muilta Hakatemian jäseniltä.