Tietoverkot

DHCP (Dynamic Host Control Protocol)

Helppo
10 min

DHCP-protokolla: Automaattinen IP-osoitteiden (ja muidenkin verkkoasetusten) jakaminen verkossa

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) on tärkeä protokolla, joka mahdollistaa IP-osoitteiden automaattisen jakamisen verkkolaitteille. DHCP-protokolla yksinkertaistaa verkon ylläpitoa ja vähentää manuaalista konfigurointia, mikä tekee siitä olennaisen osan nykyaikaista verkkoinfrastruktuuria.

DHCP toiminta

Kun laite liittyy verkkoon, se lähettää DHCP-pyynnön (UDP-datagrammi) verkkoon (broadcast osoitteeseen 255.255.255.255). DHCP-palvelin vastaa pyyntöön ja tarjoaa vapaan IP-osoitteen laitteelle. Tämän jälkeen laite hyväksyy tarjotun IP-osoitteen ja alkaa käyttää sitä verkkoliikenteensä reitittämiseen.

Ei pelkästään IP-osoitteita varten

DHCP-protokolla ei ainoastaan jaa IP-osoitteita, vaan se voi myös määrittää muita verkon asetuksia, kuten oletusyhdyskäytävän, DNS-palvelimen ja aliverkon peitteen (näistä kaikistahan ollaan jo opittu tällä kurssilla!). Näiden tietojen automaattinen konfigurointi säästää aikaa ja vaivaa, koska jokaisen laitteen asetusten syöttäminen manuaalisesti olisi monimutkaista ja altis inhimillisille virheille.

Testaa oppimaasi

Mitä näistä DHCP EI voi asettaa?

hakatemia pro

Valmis ryhtymään eettiseksi hakkeriksi?
Aloita jo tänään.

Hakatemian jäsenenä saat rajoittamattoman pääsyn Hakatemian moduuleihin, harjoituksiin ja työkaluihin, sekä pääset discord-kanavalle jossa voit pyytää apua sekä ohjaajilta että muilta Hakatemian jäseniltä.