Tietoverkot

Hubit ja kytkimet

Helppo
10 min

Nykyaikaisessa kotitaloudessa käytetään usein pelkästään WiFi:ä, mutta joskus verkkolaitteita yhdistetään lähiverkkoon myös Ethernet-kaapeleilla, ja tällöin tarvitaan kytkimiä tai hubeja. Nykymaailmassa hubeja ei enää juurikaan käytetä, mutta tutustutaan niihinkin hieman, koska ne ovat mielenkiintoisia historiallisesti tietoturvan näkökulmasta.

Hubit

Hubit ovat yksinkertaisia verkkolaitteita, jotka toimivat verkkoliikenteen jakajina. Kun hubi vastaanottaa tietopaketin yhdeltä portilta, se lähettää sen kaikille muille porteille. Tämä tarkoittaa, että kaikki verkossa olevat laitteet saavat saman viestin.

Tästä tulee ilmeinen haaste tietoverkon turvallisuudelle. Koska hubit lähettävät kaikki saapuvat tietopaketit kaikille porteille, verkossa olevat laitteet voivat siepata ja lukea viestit, jotka eivät ole tarkoitettuja heille. Tätä kutsutaan verkkoliikenteen kuunteluksi tai sniffaukseksi. Hubit eivät siis tarjoa mitään suojausta tai eristystä verkossa olevien laitteiden välillä.

Kuva: Wikipedia

Kytkimet

Kytkimet (switchit) ovat kehittyneempiä verkkolaitteita. Kytkin analysoi saapuvan tietopaketin MAC-osoitetta ja päättää, mihin porttiin se lähetetään. Tämä mahdollistaa kohdennetun viestin lähettämisen vain oikealle vastaanottajalle, mikä vähentää ruuhkia ja parantaa verkon suorituskykyä. Kytkimet pitävät myös kirjaa laitteiden MAC-osoitteista ja niiden sijainnista verkkotopologiassa, mikä tehostaa verkon hallintaa. Kytkimet myös oppivat tietopakettien perusteella uusien laitteiden sijainnin verkossa (eli minkä kytkinportin takaa ko. laite löytyy).


Kytkimet ovat täten ratkaisu hubien turvallisuusongelmiin. Koska kytkimet lähettävät tietopaketit vain kohdennetuille porteille, ne rajoittavat viestien leviämistä koko verkkoon. Tämä parantaa verkon tietoturvaa, koska laitteet eivät voi siepata tai lukea viestejä, jotka eivät ole tarkoitettuja heille. Vai voivatko? Palataan tähän tulevassa moduulissa.

Testaa oppimaasi

Mitä etua kytkimillä on hubeihin verrattuna tietoturvamielessä?

hakatemia pro

Valmis ryhtymään eettiseksi hakkeriksi?
Aloita jo tänään.

Hakatemian jäsenenä saat rajoittamattoman pääsyn Hakatemian moduuleihin, harjoituksiin ja työkaluihin, sekä pääset discord-kanavalle jossa voit pyytää apua sekä ohjaajilta että muilta Hakatemian jäseniltä.