Tietoverkot

ARP (Address Resolution Protocol)

Helppo
15 min

ARP-protokolla (Address Resolution Protocol) on verkkoprotokolla, jota käytetään IPv4-osoitteiden (IPv6 on omat mekanisminsa) ja MAC-osoitteiden välisten yhteyksien selvittämiseen Ethernet-verkoissa. Se mahdollistaa sen, että lähiverkossa voidaan keskustella sisäisillä IP-osoitteilla MAC-osoitteiden sijasta. Teknisesti ottaen toki keskustelu tapahtuu edelleen MAC-osoitteilla, mutta nyt IP-osoite voidaan muuttaa MAC-osoitteeksi.

ARP-protokolla toimii seuraavasti:

1. Kun laite haluaa lähettää tietopaketin toiselle laitteelle samassa lähiverkossa IP-osoitteella (vaikkapa 192.168.0.1), se tarkistaa ensin oman ARP-välimuistinsa (ARP table). ARP-välimuisti sisältää parit, joissa IP-osoitteet vastaavat MAC-osoitteita.

2. Jos tietopaketin vastaanottajan MAC-osoitetta ei löydy ARP-välimuistista, lähettävä laite lähettää ARP-pyynnön (ARP Request) koko lähitverkolle (broadcast). Tämä pyyntö sisältää vastaanottajan IP-osoitteen ("Kenellä on IP osoite 192.168.0.1?").

3. Kun vastaanottaja vastaanottaa ARP-pyynnön, se tarkistaa, vastaako sen oma IP-osoite pyyntöön. Jos vastaanottajan IP-osoite vastaa pyyntöä, se lähettää ARP-vastauksen (ARP Reply) takaisin lähettäjälle. Tämä vastaus sisältää vastaanottajan MAC-osoitteen ("Minulla! IP osoite 192.168.0.1 löytyy MAC osoitteesta aa:aa:aa:aa:aa:aa").

4. Lähettävä laite vastaanottaessaan ARP-vastauksen päivittää ARP-välimuistinsa vastaavalla IP-osoitteella ja MAC-osoitteella ("Tästä lähtien pidetään mielessä, että 192.168.0.1 löytyi MAC osoitteella aa:aa:aa:aa:aa:aa").

5. Kun lähettävä laite saa vastaanottajan MAC-osoitteen ARP-vastauksessa, se voi käyttää tätä tietoa lähettääkseen tietopaketin oikealle vastaanottajalle.

Testaa oppimaasi

Mitä ARP-protokolla tekee Ethernet-verkoissa?

Miksi ARP-protokollaa tarvitaan?

hakatemia pro

Valmis ryhtymään eettiseksi hakkeriksi?
Aloita jo tänään.

Hakatemian jäsenenä saat rajoittamattoman pääsyn Hakatemian moduuleihin, harjoituksiin ja työkaluihin, sekä pääset discord-kanavalle jossa voit pyytää apua sekä ohjaajilta että muilta Hakatemian jäseniltä.