Kryptografia

Caesar-salaus: Ikivanha koodi, joka muutti viestinnän

Helppo
20 min

Mikä oli Caesar-salaus?

Historian lehdiltä löytyy tarinoita salakirjoituksista, jotka ovat muuttaneet sotien kulkuja ja vaikuttaneet diplomatian harjoittamiseen. Yksi tunnetuimmista ja vanhimmista salausmenetelmistä on Caesar-salaus, jonka nimi juontaa juurensa Julius Caesarin käyttämästä yksinkertaisesta, mutta aikanaan mullistavasta salakirjoitustekniikasta. Tämä nykytiedon valossa lapsellisen yksinkertainen salausmenetelmä suojasi siis aikanaan Rooman valtakunnan arkaluonteisia viestejä. Aikamoista! Eikö?

Caesar-salauksen toimintaperiaate

Caesar-salaus perustuu kirjainten siirtämiseen määrätyllä lukumäärällä aakkosissa. Esimerkiksi siirrettäessä jokaista kirjainta kolme askelta eteenpäin, A muuttuu D:ksi, B muuttuu E:ksi, ja niin edelleen. Tämä menetelmä tekee alkuperäisen viestin tunnistamisen ulkopuolisille vaikeaksi ilman avainta – tässä tapauksessa tietoa siitä, kuinka monta askelta kirjaimia on siirretty.

Salausavain

Caesar siirti kirjaimia aakkosissa kolmella. Nykypäivänä voidaan puhua siitä, että salakirjoitustekniikka oli "Caesar-salaus" ja salausavain oli 3.

Samaa tekniikkaa voi toki käyttää muillakin salausavaimilla!

Ihan oikeastiko tätä käytettiin?

Caesarin aikana tämä salausmenetelmä oli vallankumouksellinen. Viestit, joita kenraalit, diplomaatit ja itse Caesar lähettivät, sisälsivät usein arkaluonteista tietoa, joiden paljastuminen olisi voinut johtaa katastrofiin. Vaikka Caesar-salauksen murtaminen nykytiedon ja -teknologian valossa näyttäytyy varsin yksinkertaisena, se tarjosi tuolloin merkittävän turvallisuustason.

Harjoitus

Onnekas aikamatkaaja, olet onnistunut kaappaamaan yhden Julius Caesarin salaisista viesteistä! Tämä viesti sisältää tärkeitä tietoja, jotka voivat kääntää sodan kulun ja muuttaa historian suuntaa. Viesti on kuitenkin salattu käyttäen Caesar-salausta, ja sinun tehtäväsi on purkaa tämä salaus, paljastaa viestin sisältö ja selvittää, mitä salaisuuksia se kätkee.

Viesti: kdndwhpld uxohv

Vinkki: Ota kynä ja paperia ja siirrä kirjaimia 3 taaksepäin. Voit vaihtoehtoisesti käytää CyberChefin ROT13-moduulia tähän avaimena -3.

Mikä on viestin sisältö?

hakatemia pro

Valmis ryhtymään eettiseksi hakkeriksi?
Aloita jo tänään.

Hakatemian jäsenenä saat rajoittamattoman pääsyn Hakatemian moduuleihin, harjoituksiin ja työkaluihin, sekä pääset discord-kanavalle jossa voit pyytää apua sekä ohjaajilta että muilta Hakatemian jäseniltä.