Kryptografia

Avaintenvaihtoalgoritmit

Helppo
15 min

Mikä on Avaintenvaihtoalgoritmi?

Avaintenvaihtoalgoritmi on menetelmä, jonka avulla kaksi tai useampi osapuoli voi turvallisesti jakaa salaisen avaimen, jota käytetään salattujen viestien salaamiseen ja purkamiseen. Tämä tapahtuu avoimen verkon, kuten internetin, yli siten, että ulkopuoliset eivät pysty saamaan tietoa jaetusta avaimesta.

Toimintaperiaate

Avaintenvaihtoalgoritmien taustalla on matemaattisia ongelmia, jotka ovat helposti suoritettavissa yhteen suuntaan mutta käytännössä mahdottomia kääntää ilman tiettyä salaista avainta. Tämän ominaisuuden ansiosta osapuolet voivat luoda yhteisen salaisen avaimen, jonka vain he tietävät, vaikka viestintä tapahtuu julkisesti.

Yleiset algoritmit

Diffie-Hellman -avainvaihto (DH)

Diffie-Hellman (DH) on ensimmäinen julkaistu julkisen avaimen kryptografia-algoritmi, ja se mahdollistaa kahden osapuolen välisen turvallisen avainvaihdon ilman, että avain itse kulkee viestintäkanavan kautta. DH perustuu diskreetin logaritmin ongelmaan, ja se on laajalti käytössä monissa turvaprotokollissa, kuten TLS:ssä ja VPN:ssä. Algoritmi on altis "man-in-the-middle"-hyökkäyksille, ellei osapuolten identiteettiä voida varmistaa luotettavasti.

ECDH (Elliptic Curve Diffie-Hellman)

ECDH on Diffie-Hellman -avainvaihdon variantti, joka käyttää elliptisen käyrän kryptografiaa (ECC). Se tarjoaa saman turvallisuustason kuin perinteinen DH pienemmällä avainkoolla, mikä tekee siitä tehokkaamman ja nopeamman. ECDH on suosittu valinta mobiililaitteissa ja IoT-ympäristöissä, joissa laitteiden laskentateho ja muisti ovat rajoitettuja.

RSA-avainvaihto

RSA-avainvaihto käyttää RSA-salausalgoritmia avaimen turvalliseen siirtämiseen osapuolten välillä. Yksi osapuoli luo satunnaisen salausavaimen, salaa sen toisen osapuolen julkisella RSA-avaimella ja lähettää sen sitten toiselle osapuolelle, joka voi purkaa salauksen yksityisellä avaimellaan. Vaikka RSA-avainvaihto on turvallinen, se on yleensä hitaampi kuin Diffie-Hellman -pohjaiset menetelmät ja käytetään harvemmin avainvaihtoon suuren laskennallisen vaativuutensa vuoksi.

hakatemia pro

Valmis ryhtymään eettiseksi hakkeriksi?
Aloita jo tänään.

Hakatemian jäsenenä saat rajoittamattoman pääsyn Hakatemian moduuleihin, harjoituksiin ja työkaluihin, sekä pääset discord-kanavalle jossa voit pyytää apua sekä ohjaajilta että muilta Hakatemian jäseniltä.