Mikä on SIEM?

SIEM, eli Security Information and Event Management, on tietoturvan hallintajärjestelmä, joka tarjoaa kattavan tavan hallita ja valvoa organisaation tietoturvatapahtumia reaaliajassa. SIEM-järjestelmät keräävät, analysoivat ja tulkkaavat tietoturvadataa eri lähteistä, kuten lokitiedoista, järjestelmän tapahtumista, verkkoliikenteestä ja käyttäjätoiminnoista. Nämä järjestelmät auttavat organisaatioita havaitsemaan ja reagoimaan tietoturvapoikkeamiin ja uhkiin nopeasti.

Yleisimpiä käyttötarkoituksia SIEM-järjestelmille

Tietoturvan valvonta ja tunnistaminen: SIEM auttaa havaitsemaan epäilyttäviä toimintoja ja tietoturvapoikkeamia, kuten haittaohjelmien hyökkäykset, luvattomat sisäänkirjautumiset tai tietovuodot.

Tietoturvan analysointi: SIEM-järjestelmät tarjoavat syvällistä analyysiä tietoturvadatasta auttaen tunnistamaan trendejä, haavoittuvuuksia ja muita riskejä.

Vaste ja reagointi: Kun tietoturvapoikkeama havaitaan, SIEM mahdollistaa nopean reagoinnin ja vasteen minimoiden mahdolliset vahingot.

Esimerkkejä SIEM-järjestelmistä

Splunk: Splunk on yksi tunnetuimmista ja laajimmin käytetyistä SIEM-ratkaisuista. Se tarjoaa monipuolisen alustan tietoturvan valvontaan, analysointiin ja reagointiin sekä liitettävyyden muihin tietoturvajärjestelmiin.

ELK Stack (Elasticsearch, Logstash, Kibana): ELK Stack on avoimen lähdekoodin SIEM-ratkaisu, joka perustuu Elasticsearch-tietokantaan, Logstash-tietoturvadatan kerääjään ja Kibana-visualisointityökaluun. Se tarjoaa skaalautuvan ja joustavan alustan tietoturvan hallintaan.

IBM QRadar: QRadar on IBM:n tarjoama SIEM-ratkaisu, joka tarjoaa laajan valikoiman ominaisuuksia tietoturvan hallintaan, mukaan lukien käyttäjän toimintojen analysointi, verkkoliikenteen valvonta ja automatisoitu reagointi.

LogRhythm: LogRhythm on toinen tunnettu SIEM-ratkaisu, joka tarjoaa kattavan valikoiman tietoturvan hallintaominaisuuksia, kuten tapahtumien korrelaation, käyttäjän toimintojen seurannan ja automatisoidun hälytysten hallinnan.

Näiden lisäksi on olemassa useita muita SIEM-järjestelmiä eri kokoisille organisaatioille ja erilaisiin käyttötarpeisiin. Valintaan vaikuttavat organisaation tarpeet, budjetti, ja tekniset vaatimukset. Harjoitellaan seuraavassa moduulissa ELK stack (ElasticSearch, LogStash, Kibana) nimisen alustan päälle rakennetun SIEM-järjestelmän käyttöä.

hakatemia pro

Valmis ryhtymään eettiseksi hakkeriksi?
Aloita jo tänään.

Hakatemian jäsenenä saat rajoittamattoman pääsyn Hakatemian moduuleihin, harjoituksiin ja työkaluihin, sekä pääset discord-kanavalle jossa voit pyytää apua sekä ohjaajilta että muilta Hakatemian jäseniltä.